Възстановяване след лапароскопия

Здравейте, мили дами. Навярно ви предстои лапароскопия (лазерна операция) и затова сте кликнали на моя сайт 🙂. А също и се притеснявате. Но няма страшно, не е толкова гадно, колкото звучи. Сега ще ви разкажа какво е, от моя опит.

Какво е лапароскопия?

Кратко обяснение: С две думи, това е по-лек вариант на операция. Вместо да се реже доста от корема, се правят 2-3 малки прореза. От тези прорези се вкарват т. нар. лапароскопи и се извършва операцията. Доста по-щадяща е за тялото и по-бързо се възстановява човек от нея. Поради тази причина е препоръчителна за млади жени, които не са раждали. Спестяват потенциални усложнения в бъдеще.

Научно обяснение: Лапароскопия е минимално инвазивна оперативна процедура, която се използва за диагностика и лечение на различни заболявания и състояния в коремната или тазовата област. При лапароскопията се използва лапароскоп, който е тънка, гъвкава тръбичка с вградена камера и светлинен източник. Лапароскопът се вмъква през малки прорези в коремната стена, които обикновено са с диаметър от около 0,5 до 1,5 сантиметра.

Източник на изображение – https://en.wikipedia.org/wiki/Laparoscopy

Аз имах лапароскопия на яйчник. Наложи се, поради това, че имах спукана киста на десния яйчник.

Подготовка за операцията

Когато ми казаха, че ще ми правят операция, съответно не трябваше да ям 12.ч – 24ч преди операцията. В крайна сметка, при мен се получи, че не ядох около 48 часа, защото трябваше да чакам човека, който ще ме оперира да дойде на смяна. Не си го избрах аз, просто в самата болница по това време той беше специалиста за това. И така, преди самата операция, се изисква интимната област да бъде обезкосмена. Препоръчвам ви като цяло да се погрижите за космите, защото на самата оперативна маса, човек ляга без никакви дрехи.

Мен лично ме сложиха под пълна упойка, с приспиване. Самата операция траеше около 30-40 минути. Другите жени, които също бяха за лапароскопия, пак ги бяха поставили под пълна упойка. Това е и причината, поради която не трябваше да се яде преди това. Това е така, защото когато се използва упойката, рефлексите на тялото ви временно спират. Ако в стомаха ви има храна и напитки, съществува риск от повръщане и задавяне.

Какво се случва след лапароскопия?

След се събуди човек от упойката, му е малко странно. Навярно ще говори и странни неща. Обикновено първия ден дават болкоуспокояващи, от тях на пациента му се спи доста и общо взето прекарва деня в спане. Наливат се системи с антибиотици. Ако има нужда, се слага катетър. Но мисля, че често има нужда, след такива операции.

Около месец след това, не се препоръчва пациентът да се напряга с тецка физическа работа. Отвътре раните зарастваат по-бавно, отколкото отвън. За пълното възстановяване, са нужни месеци дори. Около 6 обикновено. Затова е добре да се внимава и да не се спортува, както и да не се извършва физически тежка работа първите 30 дни.

Вижте какво е катетър тук – https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80

Газове след лапароскопия

Обикновено едно от първите неща, които ги интересува лекарите е дали имате газове. Може да ви се стори странен въпрос, но е важен! Повреме на лапароскопията ви разместват червата. При събуждане, газовете са тези, които са признак, че червата се наместват. Възможно е да имате и странно гъделичкащо усещане отвътре, поради тази причина. 😃 Но, пръцкайте на воля, това е на хубаво 🙂.

Хранене след лапароскопия

Не трябва да се бърза с тежка храна. Това, което се позволява е първоначално да се консумира по-лека храна. Дават кофичка кисело мляко. Възможно е да ви стане лошо и да го повърнете. Но не се тревожете, това е нормално. Все пак тялото току-що е претърпяло операция, а и самата упойка също влияе. Пийте вода, хидратирайте се. Също и сокче е добре да се пийва, малко по малко След като докторите ви позволят, ще започнете с мека и лека храна. Супички, крем супички.

Цикъл след лапароскопия

Първият цикъл може да бъде по-силен от нормалното, но отново не е повод за плашене. Разбира се, навярно ще бъде и по-болезнен. При мен лично, първите 2-3 цикъла бяха по-обилни. Но усещането за болка при цикъл, ми се запази и до днес. А откакто минах операцията стана почти година. Не винаги усещам болка, не е и силна, но се забелязва разлика.

Важно е след операцията да се ходи редовно на прегледи при гинеколог.

Махане на конци след лапароскопия

Не си спомням моите конци кога ги махнаха, но мисля, че беше на 14-тия ден от операцията. До тогава беше препоръчително да си слагам лепенки на раните. Когато се къпех, слагах такива, които не пропускат вода, а през другото време носех дишащи, понеже беше лято. Самото махане не е гадно. Ако искате да не останат белези, препоръчва се мазането с някакъв крем за рани.

Самото махане не е болезнено, случва се бързо и леко.